24 februari 2022

FleetCareXL, specialist in fleet management, heeft een sterke formule. Bedrijven die deze eenmaal kennen, willen niet meer anders. “We zijn nog nooit een klant verloren en nieuwe klanten blijven komen,” zegt FleetCareXL-manager Harm Thissen. Zijn verklaring? “We zitten dicht op de bal met een dedicated team dat voor onze klanten door het vuur gaat.”

Fleetcare XL - inloggen en excelleren in fleet management

In 2013 werd de kiem gelegd voor het veelzijdige FleetCareXL-concept. Toch voelt de onderneming nog steeds als een start-up, vindt Harm. Dat heeft alles te maken, legt hij uit, met het groeitempo, de nieuwste ontwikkelingen en het snelle schakelen dat kenmerkend is voor het FleetCareXL-team. Die dynamiek maakt elke positie in het team relevant en kansrijk. “Je draait kilometers bij een nichespeler en maakt tegelijkertijd deel uit van een groter, internationaal automotive-netwerk. Dat geeft een aardige boost aan je carrière.”

'In alle opzichten uniek’

Harm voert het FleetCareXL-team sinds 2018 aan. Hij bracht veel ervaring en kennis mee, opgedaan bij onder meer Volvo Trucks. Van 2007 tot 2016 zat hij al eerder bij BAS, als directeur After Sales. De wijze waarop FleetCareXL uitvoering geeft aan integraal wagenparkbeheer noemt hij ‘in alle opzichten uniek’.

De directie van BAS werd in 2013 getriggerd door een klant die een oplossing zocht voor het beheer van een aanzienlijk wagenpark. Vanuit het motto ‘als we het doen, doen we het goed’, werd een allround fleet management-formule ontwikkeld. Deze sloot helemaal aan op het Global Truck Concept, het fundament waarop BAS nog altijd voortbouwt. Met als kernprincipe: klanten op een transparante manier volledig ontzorgen bij een sterk concurrerend prijsniveau. Dat digitalisering daar een belangrijke rol in zou spelen, was al vroeg duidelijk.

Groei als primaire levensbehoefte

Het is een van de vele voordelen van deel uitmaken van de BAS-organisatie”, zegt Harm. Tech is een belangrijke pijler onder alle huidige activiteiten van BAS en daar profiteert ook FleetCareXL van. De kracht en snelheid waarmee IT-tools worden ontwikkeld en geïmplementeerd, is ongekend in de automotive-industrie. Daardoor kunnen ook wij ons systeem permanent updaten, verbeteren en opschalen. Het is de motor achter onze verdere groei. Binnen de BAS-familie zien we groei als primaire levensbehoefte. Het is mooi om daaraan bij te dragen.”

Het digitale systeem van FleetCareXL heet FleetGuide.  Het fleet management-platform is in eigen huis ontwikkeld en wordt voortdurend doorontwikkeld, waarbij total connectivity de heilige graal is. “Onze klanten en wijzelf hebben 24/7 toegang tot het systeem en inzicht in de processen en actuele stand van zaken. Alles wat er gebeurt in onze partnerwerkplaatsen – van inchecken tot uitchecken en factureren – loopt via dit ene systeem.”

4000 voertuigen, 120 werkplaatsen

Het gaat om een enorme operatie, waarin korte doorlooptijden, efficiency en commitment centraal staan,” vervolgt Harm enthousiast. “Ga maar na: we hebben vierduizend voertuigen in beheer en er zijn 120 werkplaatsen in heel Nederland op onze formule aangesloten.”

FleetCareXL werkt merk- en werkplaatsonafhankelijk. De werkplaatsen in het landelijke netwerk hanteren uniforme, door FleetCareXL geformuleerde procedures. Klanten van FleetCareXL weten exact waar ze aan toe zijn, op basis van flexibele ‘regiecontracten’. Alles en iedereen is via interfaces met het systeem verbonden: voertuigen, chauffeurs, werkplaatsen, klanten, planners en uiteraard het volledige FleetCareXL-team. “Door heel Nederland hebben we iedere dag tientallen voertuigen staan voor onderhoud en reparaties. Voor het aansturen en bewaken van de processen is ons platform bepalend.”

Nog nooit een klant verloren

De start van FleetCareXL hing nauw samen met de behoefte aan geïntegreerd wagenparkonderhoud bij een van de grootste afvalverwerkings- en recyclingbedrijven van Nederland, toen nog Van Gansewinkel, sinds het samengaan met Shanks bekend als Renewi. FleetCareXL voert voor Renewi het management over ruim tweeduizend voertuigen. Daarnaast hebben bouw-, sloop-, en grotere transportbedrijven regiecontracten lopen met FleetCareXL. Ook Defensie is een belangrijke klant.

Ons specialisme is interessant en kostenbesparend voor alle bedrijven die grotere aantallen voertuigen inzetten voor zwaardere bedrijfsprocessen”, legt Harm Thissen uit. “Deze bedrijven merken dat truckdealers meestal alleen het chassis willen servicen en daar het liefst langlopende onderhoudscontracten aan verbinden. Voor je banden en opbouw ben je vervolgens afhankelijk van andere werkplaatsen. Wij zeggen: we doen alles voor een inzichtelijke prijs. Geef ons twee jaar de tijd om te bewijzen hoe goed we zijn, en je wil nooit meer anders. Dat werkt. We zijn nog nooit een klant verloren en nieuwe klanten blijven komen.”

Dicht op de bal

Harm schrijft het succes van de formule toe aan de combinatie van slimme platformtechnologie en het team van dedicated professionals die tot het uiterste gaan voor klanten en werkplaatspartners. Hun kenmerken? Diepgaande interesse in trucktechniek en meer dan gemiddelde affiniteit met IT en digitalisering. En vooral: de drijfveer om klanten volledig te ontzorgen. “In dit spel zitten we met zijn allen dicht op de bal,” zegt Harm. “Dat geldt voor ons, maar ook voor onze werkplaatsen. Het geheim zit in het samenspel en het onderlinge vertrouwen.”

Onze processen zijn strak georganiseerd. Je hoeft onze mensen niet te vertellen wat ze moeten doen. Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid. De technologische ondersteuning is optimaal: inloggen is werken. De dagelijkse dynamiek is meteen zichtbaar op je scherm en jij bent in control. In een fijne, open werkomgeving, zonder privileges op basis van opleiding of dienstjaren. We zijn één team met één missie: ervoor zorgen dat klanten altijd en overal snel vooruit kunnen.”

Goed uitgebalanceerd

Opmerkelijk in dit verhaal is dat er bij FleetCareXL niet vaak overuren worden gedraaid. Mag wel, hoeft niet. “Niemand kijkt ervan op als je om vijf uur naar huis gaat”, zegt Harm. “Dat is het voordeel van strak organiseren en werken vanuit je eigen verantwoordelijkheid. Het hoort bij onze bedrijfscultuur, waarin we presteren in werktijd belangrijk vinden, maar genieten in privétijd ook. We hechten waarde aan een goede balans en gaan ver om dat in onderling overleg te faciliteren. Dat maakt een carrière bij FleetCareXL extra aantrekkelijk.”

Kan je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een bericht per e-mail wanneer er nieuwe vacatures beschikbaar zijn!

JobAlert aanmaken